BREAKING

DiverseEconomicSocialȘTIRI

Mai puțină poluare în UE: Sfidând așteptările, emisiile de CO2 au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

Trebuia să fie o toamnă și o iarnă murdare, cu națiunile europene care se străduiau să înlocuiască gazul rusesc cu cărbunele, care poluează foarte mult. Dar, potrivit Centrului de cercetare pentru energie și aer curat, sezoanul rece de până acum a fost cel mai curat din ultimii 30 de ani, notează Forbes.

“Existau așteptări larg răspândite conform cărora criza combustibililor fosili va duce la o creștere a emisiilor din UE”, scrie Lauri Myllyvirta, analistul principal al CREA, într-un nou raport. “Acest lucru s-a bazat pe o neînțelegere”.

Pe parcursul anului, UE a crescut importurile de combustibili fosili din surse din întreaga lume. Companiile europene de utilități se străduiau să înlocuiască livrările diminuate din Rusia, care a tăiat exporturile de gaze și și-a văzut interzise exporturile de cărbune. Între timp, seceta a epuizat energia hidroelectrică, iar energia nucleară nu a fost de mare ajutor. În timp ce Germania a ales să renunțe la energia nucleară, Franța a avut un număr extraordinar de centrale oprite pentru reparații și realimentare. Toți acești factori au determinat Europa să importe combustibili fosili, iar mulți analiști se așteptau ca emisiile să crească pe măsură ce aceste importuri erau arse.

Dar, până la sfârșitul toamnei, prețurile ridicate la gaze au redus cererea de combustibili fosili, în timp ce energia eoliană și solară au stabilit recorduri de producție (pentru iarnă) pentru a compensa diferența, spune Myllyvirta. De asemenea, energia hidroelectrică europeană și-a revenit după o vară secetoasă.

Emisiile au scăzut în sectorul energetic și în întreaga economie: “Emisiile totale de CO2 au scăzut începând din iulie, trase de reducerile dramatice ale utilizării gazelor fosile în industrie și în clădiri.”

Emisiile europene au scăzut la mai puțin de 8 tone metrice pe zi, față de peste 10 Mt/zi în 1990. Scăderea emisiilor ar fi putut fi mai pronunțată dacă Franța ar fi reușit să repornească mai multe centrale nucleare inactive.

“Operatorul francez de energie nucleară EDF nu a reușit să își atingă obiectivele de repornire a reactoarelor, ceea ce a dus la o producție nucleară record, din nou, în noiembrie”, scrie Myllyvirta. Emisiile au scăzut oricum.

Vremea blândă poate explica o parte din scăderea emisiilor din noiembrie, dar nu și pe cea din decembrie:

“Prima jumătate a lunii decembrie a avut vreme mai rece decât în anul precedent. Cu toate acestea, emisiile totale au rămas cu mult sub nivelul din 2021, ceea ce arată că reducerea consumului de gaze și electricitate nu s-a datorat în principal vremii. Emisiile din sectorul energetic au început să crească din nou în decembrie, deoarece sectorul continuă să fie afectat de performanța slabă a energiei nucleare, iar condițiile eoliene au fost, de asemenea, foarte nefavorabile, dar reducerea utilizării gazelor în afara sectorului energetic a făcut ca emisiile să continue să scadă în general.”

Producția de energie eoliană a crescut în Belgia, Franța, Italia, Țările de Jos și mai ales în Germania, în timp ce producția de energie solară a crescut în nouă țări, în frunte cu Polonia. Creșterile de producție sunt însă eclipsate de o scădere dramatică a producției globale de energie, condusă de o scădere a consumului de gaze fosile.

Observațiile CREA sunt în concordanță cu tendințele raportate în octombrie de Agenția Internațională pentru Energie. Intensitatea emisiilor de carbon din aprovizionarea cu energie la nivel mondial este în scădere datorită energiilor regenerabile, a raportat AIE, adăugând că energiile regenerabile au compensat utilizarea cărbunelui, care se aștepta să crească din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a declinului rezultat al exporturilor de gaze rusești.

“Chiar dacă criza energetică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina a sprijinit cererea globală de cărbune în 2022, făcând gazele naturale mult mai scumpe”, a declarat AIE, “creșterea relativ mică a emisiilor de cărbune a fost compensată considerabil de expansiunea energiilor regenerabile”.

Constatările CREA se bazează pe urmărirea aproape în timp real a emisiilor de CO2 din UE.

Related Posts