
Ministrul german al Transporturilor a cerut ca un comitet de experți să analizeze dacă durata de viață a centralelor nucleare ale țării ar trebui prelungită, redeschizând astfel o dispută purtată în cadrul coaliției cancelarului Olaf Scholz.
Graba Germaniei, de a renunța la combustibilii importați din Rusia după invadarea Ucrainei de către Moscova, a dus la lansarea unor apeluri privind menținerea în funcțiune a celor trei centrale nucleare rămase ale țării și neînchiderea lor la sfârșitul anului 2022. La sfârșitul anului trecut, social-democratul Scholz a încercat să pună capăt unei dispute dintre Verzi, susținători puternici ai renunțării la energia nucleară, și democrat-liberali, dând dispoziție ca toate cele trei centrale să fie menținute funcționale până în aprilie, informează Reuters, citată de Rador.
Ministrul democrat-liberal al transporturilor, Volker Wissing, a reaprins disputa, declarând pentru Frankfurter Allgemeine că beneficiile pentru mediu ale mașinilor electrice vor fi diminuate dacă nu sunt încărcate folosind energie nucleară, care nu produce emisii. “Avem nevoie de un răspuns al unui expert la întrebarea cum ne putem asigura că dispunem de aprovizionare cu energie stabilă și accesibilă, în timp ce ne atingem obiectivele privind protecția climei”, a declarat ministrul pentru publicație, într-un interviu difuzat luni seara.
Cei care critică măsura renunțării la energia nucleară susțin că această decizie ar putea forța Germania să se bazeze mai mult decât era planificat pe cărbune, care este mai poluant decât gazul, în perioada tranziției la energie regenerabilă. Liberalii pro-business centru-dreapta, rămași singuri într-o coaliție dominată de două partide de centru-stânga, stagnează în sondaje și au suferit eșecuri la alegerile regionale. Ei speră că vor avea șansa unei relansări la o conferință a partidului programată pentru luna ianuarie.
Verzii se opun cu fermitate revizuirii deciziei de renunțare de către Germania la energie nucleară, măsură introdusă ca răspuns la dezastrul din 2011 de la centrala nucleară Fukushima din Japonia. Susținătorii acestei politici spun că o prelungire [a perioadei de funcționare a centralelor nucleare] ar fi costisitoare și că se poate obține mai mult din resurse regenerabile.