BREAKING

DiverseEconomicSocialȘTIRI

Partea cea mai rea din criza energetică a Europei nu a trecut

În decembrie, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze în acest an, în ciuda eforturilor sale de succes de a umple depozitele pentru iarna 2022-23. Acum, tot mai multe voci se alătură avertismentelor, pe măsură ce realitatea se instalează, iar aceasta nu este o realitate pe care să o putem trece ușor cu vederea, anunță oilprice.com.

Pentru început, o mare parte din succesul Europei în menținerea luminilor aprinse până acum în această iarnă a fost rezultatul unor condiții meteorologice mai blânde decât în mod obișnuit. Luna octombrie și jumătatea lunii noiembrie au fost deosebit de călduroase, ceea ce a făcut ca reducerea consumului de gaz în întreaga Uniune Europeană – o directivă obligatorie – să fie mult mai ușoară decât ar fi fost altfel.

Cu toate acestea, în momentul în care vremea s-a răcit, la sfârșitul lunii noiembrie, consumul a crescut, astfel încât, la începutul lunii decembrie, șeful responsabil cu reglementările privind piața energetică din Germania a fost nevoit să îi avertizeze pe germani, deoarece nu atingeau obiectivul de economisire a gazului de 20 % din consumul total al țării.

Acest avertisment a dat tuturor o idee despre cât de precară este situația. Unitățile de stocare sunt pline, iar în terminalele europene intră tot mai mult GNL, datorită vremii.

John Kemp, de la Reuters, a raportat că nivelul de gaz în depozite în Europa la sfârșitul lunii decembrie 2022 era la al doilea cel mai ridicat nivel pentru această perioadă a anului din ultimii zece ani și că va rămâne confortabil până la sfârșitul sezonului de încălzire, potrivit traderilor.

Mulți s-au grăbit să sărbătorească sfârșitul crizei, dar aceste sărbători s-ar putea să fi fost premature. Pentru început, iarna este departe de a se fi terminat și există încă o probabilitate considerabilă de vreme mult mai rece în ianuarie și februarie. În plus, sfârșitul iernii nu înseamnă automat o abundență de gaze naturale.

Anul trecut, țările europene au reușit să se aprovizioneze la timp și din abundență, în mare parte datorită faptului că Rusia a trimis cea mai mare parte a volumelor sale obișnuite de gaz în prima jumătate a anului. Cu excepția întreruperii furnizării de către Bulgaria și Polonia pentru refuzul lor de a plăti în ruble, aprovizionarea cu gaze de la cel mai mare furnizor european de atunci a rămas în mare parte constantă.

Acest lucru a ajutat foarte mult, împreună cu aportul record de gaze naturale lichefiate din SUA. În acest an, însă, nu vor exista volume regulate de gaz rusesc. Într-adevăr, Moscova, în frunte cu vicepremierul Alexander Novak, a declarat că este pregătită să reia fluxurile de-a lungul gazoductului Yamal-Europa, care, a spus el, rămâne închis din motive politice.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a declarat în repetate rânduri că nu dorește să își mărească importurile de gaz rusesc. În schimb, dorește să le reducă la zero în cele din urmă. Iar acest lucru înseamnă că va trebui să își majoreze serios importurile de GNL nu numai din Statele Unite, ci și de la toți ceilalți furnizori cu volume necontractate. Și pentru că aceste volume încă disponibile nu sunt tocmai nelimitate, experții încep să își pregătească audiența pentru un alt an dificil.

Disponibilitatea gazului ar fi cel mai important motiv pentru care anul ar fi probabil dificil pentru Europa. Dar chiar dacă iarna va continua să fie blândă și se va încheia blând, criza gazelor nu se va încheia. Pentru că GNL este mai scump decât gazul din conducte, iar acesta este un fapt care nu stă să se schimbe. Iar acest fapt înseamnă că, chiar dacă există suficient GNL pentru a umple depozitele Europei – ceea ce este îndoielnic, după cum a avertizat AIE – factura va fi uriașă pentru al doilea an consecutiv.

O factură ridicată pentru importurile de gaze este problematică pentru economiile europene, în special pentru cele care au o industrie grea bine dezvoltată, care tinde să fie și mari consumatoare de gaze. Primele semnale de alarmă au apărut anul trecut: o mare parte din scăderea consumului de gaz în Germania, lăudată de politicieni, a provenit de fapt din distrugerea cererii în rândul utilizatorilor industriali din cauza prețurilor prohibitive.

Cu alte cuvinte, cererea de gaze în mare parte din Europa a scăzut anul trecut pentru că a fost distrusă și nu atât de mult pentru că toată lumea a devenit brusc conștiincioasă în ceea ce privește consumul de gaze. Dar distrugerea cererii nu este bună pentru economie. Înseamnă închideri de fabrici și concedieri. Iar acest lucru înseamnă că, anul acesta, Europa va trebui să meargă pe sârmă între menținerea economiei și asigurarea aprovizionării cu gaze pentru următorul sezon de încălzire. Va fi un drum riscant.

Related Posts