BREAKING

Rețeta zilei: „Ciocănele de curcan cu cartofi în crustă de mălai”

Pentru rețeta „Copănele de curcan cu cartofi în crustă de mălai” avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 800 g copănele de curcan (4 copănele) -cost etimativ lei 22 lei
  • 500 g cartofi (4 cartofi mai mari) -cost etimativ 2 lei
  • 1 salată verde -cost etimativ 1,5 lei
  • 1 chită ceapă verde-cost etimativ 1,5 lei
  • 1 chită pătrunjel -cost etimativ 1,5 lei
  • 2 roșii mai mari, 3 ouă, 200 g mălai, 50 g făină albă, 50 ml apă minerală, 200 ml ulei, sare, piper negru măcinat -cost etimativ 7,5 lei

    Mod de preparare rețeta:

    Punem trei oale medii cu apă la fiert pe aragaz. În timp ce fierbe apa în cele trei oale, curățăm și spălăm bine carnea (copănelele de curcan), legumele (cartofii, roșiile), verdeața (salata verde, ceapa verde, pătrunjelul).
    Când apa fierbe în clocot, în prima oală, punem cele patru copănele de curcan la fiert.
    În cea de-a doua oală, vom pune cei patru cartofi întregi, curățați și spălați în prealabil.
    Tăiem roșiile în felii mai mari. Jumătate din chita de ceapă verde va fi tăiată rondele. Cealaltă jumătate o vom păstra pentru ornare.
    După 20 minute în care copănelele au fiert în prima oală, le scoatem, le spălăm încă o dată cu apă caldă și le vom pune să fiarbă încă 15 minute în cea de-a treia oală.

     

     

    În timpul în care fierb copănelele și cartofii, luăm un castron mai mare, spargem cele trei ouă și le punem în castron. Le batem bine cu furculița, adăugăm cele 50 grame făină albă, cele 200 g mălai, 50 ml apă minerală, 50 ml ulei, un praf de sare, un praf de piper negru măcinat. Amestecăm foarte bine până când compoziția devine omogenă (arată ca o compoziție pentru găluște dar mai groasă).
    După ce au fiert copănelele de curcan, le scoatem din oală, le punem un platou și le lăsăm la zvântat.
    Verficăm cu furculița dacă au fiert cartofii. Îi scoatem din oală, îi punem pe un alt platou la zvântat.

    Etapa următoare:

    Când s-au zvântat copănelele și cartofii întregi, procedăm după cum urmează: punem în castron cele patru copănele de curcan și le vom „îmbrăca” uniform și complet în compoziția respectivă.
    Le lăsăm timp de cinci minute în castron. În acest timp, dăm drumul la cuptorul de la aragaz, pe care îl setăm la temperatura de 200 grade Celsius. Ungem o tavă mare cu ulei. Vom scoate cu grijă din castron cele patru copănele de curcan îmbrăcate în compoziție și le punem cu grijă în tavă. Vom lua și cei patru cartofi întregi fierți și îi vom pune în castronul în care se află compoziția rămasă. Procedăm la fel ca în cazul copănelelor de curcan adică îi îmbrăcăm uniform și complet în compoziție.
    Luăm cu grijă fiecare cartof îmbrăcat în compoziție și îl așezăm în tavă alături de cele patru copănele de curcan. Avem grijă să punem atât copănelele cât și cartofii la o distanță de câțiva centimetri unii de ceilalți ca să nu se lipească în timpul coacerii la cuptor.

     

     

    Micșorăm temperatura la 180 grade Celsius și setăm cuptorul la opțiunea „coacere sus – coacere jos”.
    Punem tava la cuptor și o lăsăm timp de aproximativ 45-50 minute. Verificăm din când în când, rumenirea crustei de mălai formate pe copănelele de curcan și pe cartofi.
    Când constatăm că s-a rumenit crusta de mălai formată atât pe copănelele de curcan cât și pe cartofi, oprim cuptorul și scoatem tava din cuptor, având grijă să folosim mănuși de bucătărie. Punem tava să se răcească timp de cinci minute.

     

    Ornare:

    Luăm patru farfurii întinse. În fiecare farfurie, vom pune un copănel de curcan îmbrăcat în crustă de mălai. Apoi punem în fiecare farfurie câte un cartof îmbrăcat în crustă de mălai. Putem observa că fiecare dintre cei patru cartofi au căpătat forma unui „săculeț”.
    Completăm ornarea celor patru farfurii, adăugând câte o frunză de salată pe fiecare farfurie. Apoi, luăm frunza de salată, îmbrăcăm cu ea, cu grijă osul copănelului. Legăm frunza de salată, artistic folosind câte un fir de ceapă verde.
    Vom lega partea de sus a fiecărui „săculeț” format de crusta de mălai la fiecare cartof în parte, cu câte un fir de ceapă verde.
    Continuăm ornarea cu felii mari de roșii, cu frunze de salată verde, rondele de ceapă verde, frunze de pătrunjel verde.

    Costul estimativ pentru patru porții este de 36 lei. Așadar, costul unei porții este de 9 lei.
    Vă urez poftă bună!

 

Related Posts